ROOF FOOD

ROOF FOOD is een stadslandbouwproject gekoppeld aan vegetarische catering. Onze missie is om gezonde en ecologische voeding dichter te brengen bij het brede publiek en daarbij een sterk en duurzaam verhaal te brengen.

Dankzij onze duurzame aanpak sparen we jaarlijks heel wat ton CO2 uit.
ROOF FOOD is een coöperatieve vennootschap en wil haar boontjes graag zelf doppen, onafhankelijk van structurele subsidies.
.

-

PLUIMEN OP ONZE HOED: FINALIST GROTE PRIJS STICHTING VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES (2017) / FINALISTE BELOFTE VAN HET JAAR WOMED AWARD MARKANT (2017) / GENERATION T (2015) / GENTSE STARTER VAN HET JAAR (2015) / WINNARES ‘DE ONDERNEEMSTERS’ AVS (2014) / PUBLIEKSPRIJS & WINNARES INNOVATIECAMPAGNE IN TUIN- LANDBOUW BOERENBOND (2014)

HOE DOEN WE DAT NU CONCREET?
Onze groenten, gekweekt op eigen dak, verwerken we in de keuken tot allerlei lekkers voor onze duurzame catering op bedrijfsevenementen. Tijdens de zomermaanden kan je proeven van een verfijnd vijfgangendiner op onze dakdiners. Doorheen het jaar kunnen groepen een rondleiding boeken waar het reilen en zeilen van ROOF FOOD uit de doeken wordt gedaan en je al je vragen op de dakboer kan botvieren.

ROOF

Met een moestuin op ons dak brengen we de landbouw naar de stad. Een groendak zorgt voor water- en luchtzuivering in je leefomgeving. Bovendien creëert het meer biodiversiteit en heeft het een koelend effect op de stedelijke ruimte.

ONZE DAKTUIN

ROOF FOOD heeft haar eigen daktuin en keuken in De Punt in Gent. De Punt is een groeiplatform voor sociaal ondernemers. Zo zijn we twee handen op één buik. De tuin schenkt ons ingrediënten én inspiratie voor onze duurzame catering .

FOOD

De maaltijden deinen mee met de seizoenen. In de winter gaan we met enthousiasme de wortels, kolen en hun stigma's te lijf. Krijgen we onze kookpotten niet met eigen oogst gevuld, dan doen we verder beroep op lokale boeren.

gezond en lekker

We focussen op gezond maar streven vooral naar borden boordevol gevarieerd lekkers. We durven al eens een zomers gerechtje tevoorschijn toveren in de herfst of iets hartverwarmends op een hete dag.

Kwaliteit is doorheen het jaar een vaste waarde op het menu.

rabarber.jpg KWEKEN MET EEN KWINKSLAG

Onze dakmoestuin heeft twee functies. Enerzijds kweken we er kruiden en groenten om mee te koken. Anderzijds kweken we met een kwinkslag. We gebruiken ons dak als laboratorium zodat we jullie kennis kunnen laten maken met nieuwigheden binnen stadslandbouw.

venkel.jpg GROEIEN IN DE HOOGTE

Een dakmoestuin verschilt van een klassieke moestuin. Het klimaat is er een stuk zachter en bepaalde insecten die al eens roet in het eten kunnen strooien, laten op die hoogte onze groenten met rust. Tomatenplanten of fruitbomen worden dan weer moeilijker aangezien hun wortels wel houden van wat plaats.

groenten.jpg SNUISTEREN OP ONS DAK

Naast de catering organiseert ROOF FOOD tijdens de zomermaanden dakdiners, waar we een verfijnd vijfgangen diner voorschotelen temidden de dakmoestuin. Wie zo lang niet kan wachten kan een rondleiding boeken . De dakboer legt je haarfijn uit hoe ROOF FOOD zijn boontjes dopt.

Sabien_portret.jpg
Sabien

Ik ben Sabien, geboetseerd uit West-Vlaamse klei maar blijven plakken aan Gentse bodem. Handelsingenieur van opleiding en bovendien gebeten door ecologie. 

Vrienden en familie zullen jullie vertellen dat ik gepassioneerd ben door lekker eten, een veelvraat zullen sommigen misschien zelfs beweren. Af en toe lust ik ook wel een lekker stukje vlees, maar als ik de keuze heb, dan ga ik voor vegetarisch. Gewoon omdat het keilekker en gezond is, en bovendien ecologisch.

Ik woon op een boot, veel zon maar weinig plaats. Daar ik ook graag met mijn voeten op de grond sta en met de handen in de aarde ploeter trek ik dagelijks van dek naar dak.  

ROOF FOOD is mijn droom en mijn passie, neus hier dus gerust wat rond, in al dat leuks en lekkers.

Nine

Ik ben Nine, grage creatieveling.

Een vioolbouwer van opleiding maar koken zit me in het bloed. Mijn ouders hebben me vegetarisch opgevoed (behalve die schelletjes lookworst die de oma me als kind toestopte). De liefde voor groentjes is me dus letterlijk met de paplepel ingegeven.

Ik ben geen veggiefundamentalist. Iedereen mag van mij een stukje vlees eten, als ik maar niet hoef. Ik vind het echter een heerlijk idee om mensen hier en daar mee te geven dat gezond niet noodzakelijk ‘gezond’ hoeft te smaken.

Na drie jaar in Portugal te hebben gewoond, op een berg, waar bleek dat tomaatjes kweken hartverwarmend en verdorie arbeidsintensief is, leerde ik dat ik bovenal een stadsmens ben. Ik ben een persoon die gulzig in het leven staat, ik wil graag alles. Zelfs met die instelling dacht ik dat een combinatie van groene vingers en Gentse kinderkopkes niet te verzoenen was. Of toch?

Dan, op een blauwe maandag kreeg ik een mail van een vriendin met de titel : ‘de job van je leven, me dunkt’. En gelijk had ze! In de tuin waait de inspiratie me nog elke dag toe en voel ik me als een kind in de snoepwinkel. Al dat plezier willen we alleen maar met jullie delen en we hopen dat het mag smaken!

Nine.jpg
Aramvierkant.jpg
Aram

Ik ben Aram, de jongste telg van ROOF FOOD.

Na mijn opleiding aan de hotelschool sprong ik gulzig in het Gentse horecawezen. Zes jaar lang gaf ik mijn ogen de kost, werkte veel en hard en sliep bijgevolg wat te weinig. Hoewel ik bakken ervaring binnen rijfde, o.a. in sterrenzaken als Publiek en Vrijmoed, bleef een zekere leemte gedijen.

Bij wijze van bezinning trok ik vijf maand door Zuidoost Azië, een reis vol avontuur, gespekt met lekkere en bijwijlen zonderlinge maaltijden.

Daar daagde mij langzaam dat dat stukje vlees niet onontbeerlijk hoeft te zijn. Lekker koken met enkel groenten manifesteerde zich zodoende al snel als nieuwe uitdaging. Toen mijn bezinningstijd op zijn einde liep had ik het geluk om een plaatsje te veroveren in het ROOF FOOD team. Eén voet op het dak (een ware snoepwinkel) en er was geen weg terug.

Oogsten op het dak vult mijn hoofd met inspiratie en enthousiasme. De dynamiek van de dakmoestuin heeft het gemis doen smelten als sneeuw voor de zon. Mijn bordje kok-zijn ligt vanaf nu vol met contentement en voldoening.