samen de stad eetbaar vergroenen
ROOF FOOD willen de natuur opnieuw dichter brengen bij de burger. Daarom creëren we eetbaar groen in de stad en liefst nog zoveel mogelijk. Wij versterken mensen, organisaties en overheden die meebouwen aan deze missie.

groene_daken_rooffood.jpg
Hoe doen we dat concreet?

ROOF FOOD is een coöperatieve vennootschap die sinds 2015 haar eigen boontjes dopt. ROOF FOOD huist op het dak van bedrijvencentrum De Punt in Gent.

Onze dakmoestuin wordt bedrijvig begeesterd en bemeesterd door een enthousiaste groep van dakboeren en boerinnen.

De kennis die we de laatste 6 jaar hebben opgebouwd door het pionieren, zetten we graag om in de praktijk. We geven lezingen en rondleidingen over dakmoestuinen, stadslandbouw en sociaal ondernemerschap.

Ook op andere plaatsen ondersteunen we in het creëren van nieuw eetbaar groen en het opbouwen van communities om deze te laten bloeien.

dakmoestuin

Met een moestuin op ons dak brengen we de landbouw naar de stad. Een groendak zorgt voor water- en luchtzuivering in je leefomgeving. Het creëert meer biodiversiteit en heeft een koelend effect op de stedelijke ruimte. En zeg nu zelf, wie kijkt niet graag naar een stukje groen op het dak?

GROEIEN IN DE HOOGTE

Een dakmoestuin verschilt van een klassieke moestuin. Het klimaat is er een stuk zachter en bepaalde insecten die al eens roet in het eten kunnen strooien, laten op die hoogte onze groenten met rust. Op het dak kan het wel eens ferm waaien, daarom winnen we onze eigen zaden en worden onze planten elk jaar sterker.

KWEKEN MET EEN KWINKSLAG

Onze dakmoestuin heeft twee functies. Enerzijds geven we er rondleidingen over de mogelijkheden van dakmoestuin en stadslandbouw. Anderzijds is dit thuisbasis van een groep enthousiaste dakboeren die er naar hartelust moestuinieren.

geen groentje meer

ROOF FOOD draait al enkele jaren mee. De laatste vijf jaar konden jullie op verschillende manieren proeven van ons dak. Maar liefst 3200 gasten kwamen dineren op ons dak, 4600 mensen kwamen de dakmoestuin bezoeken en ruim 36000 klanten smulden van onze verfijnde korte-keten catering.

Pluimen op onze hoed

Voor dit harde werk werden we dan ook rijkelijk beloond. De laatste 5 jaar sleepte ROOF FOOD meerdere prijzen in de wacht: winnares Soroptimist (2019), finalist grote prijs Stichting voor toekomstige generaties (2017), finaliste Belofte van het jaar Womed award Markant (2017), Generation T (2015), Winnares Gentse starter van het jaar (2015), Winnares De onderneemster AVS (2014), Publieksprijs & winnares innovatiecampagne in tuin- en landbouw Boerenbond (2014)

nieuwe focus

In alles wat we doen staat onze missie centraal. Hoewel we de laatste jaren enorm veel mondjes hebben gevoed, willen we nu vooral anderen ondersteunen om zelf hun eetbaar stukje groen waar te maken.

Sabien_portret.jpg
Sabien

Ik ben Sabien, geboetseerd uit West-Vlaamse klei maar blijven plakken aan Gentse bodem. Sociaal ondernemer in het hart en moestuinierder in de vingers.

Na mijn opleiding als handelsingenieur ging ik aan de slag als consultant. Na 2 jaar besefte ik dat er iets ontbrak en wilde meer betekenen voor de maatschappij. Al snel vond ik een job als onderzoeker aan de hogeschool, afdeling bouwkunde. Hoe ziet de stad van de stad van de toekomst er uit zien en welk potentieel is er voor de lokale economie? Dat was de hamvraag van het onderzoek.

Ik begon anders te kijken naar de stad. Ik zag onbenutte daken en een groeiende nood aan meer verbinding met onze voeding. Ik besloot dakboerin te worden en richtte 6 maand later ROOF FOOD op. Een cooperatieve vennootschap die de stad eetbaar wil vergroenen.

Ik woon op een boot, veel zon maar weinig plaats. Daar ik ook graag met mijn voeten op de grond sta en met de handen in de aarde ploeter trek ik dagelijks van dek naar dak. De natuur en de stad samen op één plek, dat is mijn droom.

Jonathan

Ik ben Jonathan en als gepassioneerde dakboer neem ik jullie graag mee voor een inspirerende wandeling in mijn dakmoestuin. Op driejarige leeftijd leerde mijn grootvader me alles over zaden en het telen van eetbare gewassen. Mijn groene vingers heb ik dus zonder twijfelen van hem geërfd.

Dankzij mijn opleiding alternatieve landbouwmethodes vele jaren later, leerde ik alles over onder andere permacultuur, stads- en verticale landbouw. Dit is trouwens ook de periode dat mijn fascinatie voor de bij begon te groeien. Ondertussen heb ik mijn eigen bijenkolonie die binnenkort voor een rijkelijke bestuiving zal zorgen op het dak van Roof Roof.

Om de herinnering aan mijn grootvader warm te houden, startte ik 6 jaar geleden het microstadslandbouw-project 'De Proeftuin' in Deinze. Hier ploeter ik in dezelfde aarde van mijn kindertijd, op een duurzame manier met respect voor mens, dier en natuur. Ik geloof er dan ook sterk in dat 'urban farming' aan de basis kan liggen van de oplossingen voor de problemen van morgen.

Net zoals mijn grootvader mij onder de arm nam, hoop ik anderen te inspireren om zich te verdiepen in stadslandbouw en ons zo hoop te geven op een groenere en duurzamere toekomst.

Jonathan.JPG