ROOF FOOD

ROOF FOOD is een stadslandbouwproject gekoppeld aan vegetarische catering. Onze missie is om gezonde en ecologische voeding dichter te brengen bij het brede publiek en daarbij een sterk en duurzaam verhaal te brengen:

Door het promoten van vegetarische maaltijden met biologische groenten, geleverd door een fietskoerier sparen we jaarlijks heel wat ton CO2 uit.
Wij willen mensen die buiten het reguliere arbeidscircuit vallen een nieuwe kans geven door middel van sociale tewerkstelling.
ROOF FOOD is een coöperatieve vennootschap en wil haar boontjes graag zelf doppen, onafhankelijk van structurele subsidies.
-

-

PLUIMEN OP ONZE HOED: FINALIST GROTE PRIJS STICHTING VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES (2017) / FINALISTE BELOFTE VAN HET JAAR WOMED AWARD MARKANT (2017) / GENERATION T (2015) / GENTSE STARTER VAN HET JAAR (2015) / WINNARES ‘DE ONDERNEEMSTERS’ AVS (2014) / PUBLIEKSPRIJS & WINNARES INNOVATIECAMPAGNE IN TUIN- LANDBOUW BOERENBOND (2014)

HOE DOEN WE DAT NU CONCREET?
Enerzijds verwerken we onze groenten - gekweekt op onze dakmoestuin – tot allerlei lekkers in de keuken voor onze duurzame catering op bedrijfsevenementen

Anderzijds organiseert ROOF FOOD creatieve teambuilding voor bedrijven en organisaties. Deze workshops gaan van tuinieren tot koken, of een combinatie van beide. Ze gaan door op het dak en in onze uitgeruste keuken. We sluiten telkens af met een lekker diner op het dak.

ROOF

Met een moestuin op ons dak brengen we de landbouw naar de stad. Een groendak zorgt voor water- en luchtzuivering in je leefomgeving. Bovendien creëert het meer biodiversiteit en heeft het een koelend effect op de stedelijke ruimte. 

ONZE DAKTUIN

ROOF FOOD   heeft haar eigen daktuin en keuken in De Punt in Gent.  De Punt is een groeiplatform voor sociaal ondernemers.  Daarom zijn we twee handen op één buik. Uit onze tuin halen we  inspiratie en ingrediënten voor onze duurzame catering en  dakschotels.  Deze inspiratie delen we graag met jullie tijdens een verrassende teambuilding  op ons dak.  

FOOD

De maaltijden zullen draaien met de seizoenen. Onze bokaaltjes krijgen we met onze oogst echter niet gevuld, daarom doen we verder beroep op lokale boeren. In de winter gaan we met enthousiasme de kolen en wortels te lijf. 

gezond en lekker

We focussen op gezond maar streven vooral naar potjes boordevol gevarieerd lekkers. Misschien toveren we een zomers gerechtje tevoorschijn in de herfst of iets hartverwarmends op een hete dag. 

Kwaliteit en eetvreugde zijn bij ons het hele jaar een must. Verwacht u aan soep met een boterham,  een dakschotel of verrassende hapjes op  uw evenement. 

rabarber.jpg KWEKEN MET EEN KWINKSLAG

Onze dakmoestuin heeft twee functies. Enerzijds kweken we er kruiden en groenten  om mee te koken. Anderzijds kweken we  met een kwinkslag. We gebruiken ons dak als laboratorium zodat we jullie kennis kunnen laten maken met nieuwigheden binnen stadslandbouw.

venkel.jpg GROEIEN IN DE HOOGTE

Een dakmoestuin verschilt van een klassieke moestuin. Het klimaat is er een stuk zachter en de preivlieg laat op die hoogte onze groenten met rust. Tomatenplanten of fruitbomen worden dan weer moeilijker aangezien hun wortels wel houden van wat plaats.

groenten.jpg EEN DAG OP ONS DAK

Naast de catering organiseert ROOF FOOD  teambuildings   voor bedrijven en  organisaties. De stadsmussen onder jullie kunnen er via creatieve workshops voeling krijgen met tuinieren en koken op het ritme van de seizoenen, met een gewéldig uitzicht!

Sabien_portret.jpg
Sabien

Ik ben Sabien, geboetseerd uit West-Vlaamse klei maar blijven plakken aan Gentse bodem. Handelsingenieur van opleiding en bovendien gebeten door ecologie. 

Vrienden en familie zullen jullie vertellen dat ik gepassioneerd ben door lekker eten, een veelvraat zullen sommigen misschien zelfs beweren. Af en toe lust ik ook wel een lekker stukje vlees, maar als ik de keuze heb, dan ga ik voor vegetarisch. Gewoon omdat het keilekker en gezond is, en bovendien ecologisch.

Ik woon op een boot, veel zon maar weinig plaats. Daar ik ook graag met mijn voeten op de grond sta en met de handen in de aarde ploeter trek ik dagelijks van dek naar dak.  

ROOF FOOD is mijn droom en mijn passie, neus hier dus gerust wat rond, in al dat leuks en lekkers.

Nine

Ik ben Nine, grage creatieveling.

Een vioolbouwer van opleiding maar koken zit me in het bloed. Mijn ouders hebben me vegetarisch opgevoed (behalve die schelletjes lookworst die de oma me als kind toestopte). De liefde voor groentjes is me dus letterlijk met de paplepel ingegeven.

Ik ben geen veggiefundamentalist. Iedereen mag van mij een stukje vlees eten, als ik maar niet hoef. Ik vind het echter een heerlijk idee om mensen hier en daar mee te geven dat gezond niet noodzakelijk ‘gezond’ hoeft te smaken.

Na drie jaar in Portugal te hebben gewoond, op een berg, waar bleek dat tomaatjes kweken hartverwarmend en verdorie arbeidsintensief is, leerde ik dat ik bovenal een stadsmens ben. Ik ben een persoon die gulzig in het leven staat, ik wil graag alles. Zelfs met die instelling dacht ik dat een combinatie van groene vingers en Gentse kinderkopkes niet te verzoenen was. Of toch?

Dan, op een blauwe maandag kreeg ik een mail van een vriendin met de titel : ‘de job van je leven, me dunkt’. En gelijk had ze! In de tuin waait de inspiratie me nog elke dag toe en voel ik me als een kind in de snoepwinkel. Al dat plezier willen we alleen maar met jullie delen en we hopen dat het mag smaken!

Nine.jpg
Aramvierkant.jpg
Aram

Ik ben Aram, de jongste telg van ROOF FOOD.

Na mijn opleiding aan de hotelschool sprong ik gulzig in het Gentse horecawezen. Zes jaar lang gaf ik mijn ogen de kost, werkte veel en hard en sliep bijgevolg wat te weinig. Hoewel ik bakken ervaring binnen rijfde bleef een zekere leemte gedijen.

Bij wijze van bezinning trok ik vijf maand door Zuidoost Azië, een reis vol avontuur, gespekt met lekkere en bijwijlen zonderlinge maaltijden.

Daar daagde mij langzaam dat dat stukje vlees niet onontbeerlijk hoeft te zijn. Lekker koken met enkel groenten manifesteerde zich zodoende al snel als nieuwe uitdaging. Toen mijn bezinningstijd op zijn einde liep had ik het geluk om een plaatsje te veroveren in het ROOF FOOD team. Eén voet op het dak (een ware snoepwinkel) en er was geen weg terug.

Oogsten op het dak vult mijn hoofd met inspiratie en enthousiasme. De dynamiek van de dakmoestuin heeft het gemis doen smelten als sneeuw voor de zon. Mijn bordje kok-zijn ligt vanaf nu vol met contentement en voldoening.

Tina

Ik ben Tina en toen ik klein was at ik het allerliefst de macaroni met hesp en kaas van mijn mama.

Via de biowinkel in de straat van mijn school ontdekte ik hoe inventief en lekker de plantaardige keuken is. Geef mij spinazieburgers, sojachocopudding en groentenpaté en je maakt me gelukkig. Tijdens mijn studententijd verruimde mijn culinaire horizon zich nog verder.

Dankzij mijn job bij Eetavontuur staan nu ook chilipepers, noedels en miso op mijn keukenschap.

Het daagde me ook hoe het narratieve en sociale aspect van eten mensen kan bezielen. Niet alleen eten, ook een omgeving inspireert. Bruisende steden als Brussel, Berlijn, Kopenhangen en Gent: echt mijn ding. Maar hoe zorg je ervoor dat je als stedeling mee schrijft aan een ecologisch en voedzaam verhaal? De korte keten is deel van het antwoord.

Eten, de stad en duurzaamheid: wat een prachtige combinatie. Na leerrijke jaren in de culturele en bedrijfswereld ben ik dan ook heel blij te landen bij ROOF FOOD.

Tina_over_ons_website.jpg