start je stadslandbouwproject

De meeste stadsdaken zijn onbenut. Terwijl een stad nochtans nood heeft aan extra groen. Waarom het dak of binnentuin van je gebouw niet inrichten als moestuin? Je helpt mee aan de vergroening en verkoeling van de stad, en faciliteert lokale biotuinbouw en voedselvoorziening.

Wil je ook een stadslandbouwproject realiseren op je gebouw of nieuwbouwproject? Wij ondersteunen bouwpromotoren, zorgsector, retail of overheden in het opzetten van een succesvol stadslandbouwproject, met een sterke focus op de praktijk. We bieden ondersteuning op vlak van strategische en technische keuzes als in vraagstukken rond uitbating. We begeleiden je van a tot z.

*

VRAAG HIER INFORMATIE AAN
wat zijn de voordelen?
daktuin_rooffood.jpg MILIEU

Dankzij groene daken kan een stad zijn CO2-voetprint drukken en is er meer lokaal geteeld voedsel (korte keten). Dakmoestuinen koelen bovendien de stad én het gebouw af. Ze zorgen voor meer biodiversiteit in de stad en helpen mee water te bufferen.

dakmoestuin_rooffood.jpg economisch

Een dakmoestuin zorgt voor werkgelegenheid. Niet alleen bij het tuinieren zelf, maar ook bij alle activiteiten rond de daktuin, zoals catering, dakdiners en –rondleidingen, workshops, een shop van planten en producten gemaakt van de oogst, enz.

Bovendien geeft een daktuin naam en uitstraling aan het gebouw. Het gebouw wordt een gekende plek, met een positieve aantrekking voor de buurt, de bewoners/bedrijven die er huizen en andere stadsbewoners. Ook niet onbelangrijk: de daktuin beschermt je dakdichting en verdubbelt de levensduur van je dak.

dames_op_ROOF_FOOD.jpg sociaal

Een dakmoestuin brengt mensen bij elkaar, of het nu de buurtgemeenschap is, de huurders van het gebouw of stadsbewoners. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, samen (leren) tuinieren en opnieuw de waarde ontdekken van verse en gezonde voeding, in een open en gemoedelijke sfeer.

gezonde_voeding_rooffood.jpg GEZONDHEID

Een dakmoestuin biedt stadsbewoners een laagdrempelige toegang tot lokaal geteelde, gezonde voeding. Wie op bezoek komt of mee helpt tuinieren, ondervindt ook het weldoend effect van bezig zijn met de natuur, met je eigen voeding te telen, met planten laten groeien. Maar ook de andere stadsbewoners genieten mee: groene daken zorgen voor een aangenamere woonomgeving. Zicht op groen brengt rust en zorgt voor een gevoel van welbehagen.