maandag 12 januari 2015

Onderneemsters halen alles uit de kast voor finale

Halverwege mei. Ik krijg een bericht van mijn schoonbroer: “Sabien, dit al gezien?” met daarbij de link naar het televisieprogramma ‘De onderneemsters’. AVS was op zoek naar ondernemende vrouwen die men gedurende zes maanden zou volgen bij het opstarten van hun zaak. Na even twijfelen besloot ik me in te schrijven. De start van mijn (regionale) media-carrière!

Onderneemsters waren er in geuren en kleuren, zestien om precies te zijn. Daaruit werden er vijf geselecteerd om deel te nemen.  Onze projecten waren heel erg uiteenlopend, van dierencrematoria tot dakmoestuinen. Een bende gekke wijven samen dus.  

We kregen alle vijf een coach toegewezen om ons doorheen het programma bij te staan. Zo ontmoette ik Pascale Van Damme, CEO van Dell Belux: een echte zakenvrouw die van wanten weet. Op de terugweg naar Gent zei Pascale: “Sabien, we gaan dit winnen hé. Ik ben een strever ”. En ik wist meteen dat het zou klikken tussen ons.

In de maanden die volgden kwamen de mannen van TV geregeld over de vloer. Zo kwamen ze ook filmen op het benefiet dat we organiseerden voor de opstart van ROOF FOOD. Die aflevering haalde trouwens de hoogste kijkcijfers. Of was dit te danken aan het functioneel naakt van regisseur Aart op ons eco-toilet?

In november werden we door jurylid Marc Van den Dorpe uitgenodigd in de ‘International Club of Flanders’, een business club gevestigd in de kelders van de Sint-Pietersabdij in Gent. Anne De Paepe, rector van de UGent, was er die avond ook bij om toelichting te geven over de uitdagingen waar de Universiteit Gent voor staat. Vijf mensen uit het publiek kregen de kans om een vraag stellen. Na mijn moed bijeen geraapt te hebben, vroeg ik om de micro en zei “Als tweede grootste werkgever van Gent spelen jullie een grote rol in het ondersteunen van lokale handelaars door bijvoorbeeld te kiezen voor lokaal geproduceerde maaltijden. Hoe staat de universiteit hier tegenover? Zijn dit criteria die jullie in openbare aanbestedingen opnemen? Zoja, dan geef ik u straks mijn kaartje”. En even later stak de rector mijn kaartje in haar handtas. Pluk je dak, euh, dag zeggen ze dan.

Zes maand en twaalf afleveringen later was het zover. De resterende vier onderneemsters namen het tegen elkaar op in de finale. Op vier december werd één van ons door de jury verkozen tot ‘Onderneemster van het jaar’. 

De opdracht voor de finale was om aan de hand van een moodboard onze business opnieuw voor te stellen. Op zo’n momenten heeft een start-up in de horeca zo zijn voordelen: Nine maakte voor de gelegenheid een heerlijke artisjokmousse met Parmezaankoekjes. Aan de lege potjes te zien heeft het gesmaakt.

15 minuten beraadslaging en een paar hartkloppingen later kwam het verdict. De winnares zou naar huis gaan met een bon ter waarde van € 2500 Dell toebehoren en een heuse eer.

En zo werd ik verkozen tot ‘Onderneemster van het jaar’. Pascale zat er dan toch niet zo ver naast.

Een vriendin belde de dag nadien haar moeder op om te vertellen dat ik ‘Onderneemster van het jaar’ was geworden. “Wauw, was dat het jaar voordien niet Katoen Natie?”. De titel van ‘Onderneemster van het jaar’ wordt soms dus nogal vrij geïnterpreteerd. Ik zou misschien moeten corrigeren naar ‘Onderneemster in Oost-Vlaanderen’ maar dat zijn tenslotte details, niet? 

Alle afleveringen zijn te zien op http://www.avs.be/programmas/de-onderneemsters

Recente blog items


A3CC2F9F_42CC_40BD_9D7F_3D6EF7BF324E.jpeg

Unieke opportuniteit. Stel je kandidaat voor 1 oktober!
7209C64E_2446_4247_9AFD_F04FEEC72670.jpeg

Na zeven jaren vol mooie avonturen heb ik beslist om Roof Food stop te zetten.
7E912FCC_1DBC_4BA9_91F2_FC8BCE2914A4.jpg

Binnenkort extra moestuin ruimte! Word jij ook dakboer?