maandag 6 juli 2015

De testfase in woord en beeld

De dakmoestuin op de Galvestonsite doet het goed. In deze fase wordt getest welk substraat het meest geschikt is voor een dakmoestuin en wat de specifieke kenmerken van het ecosysteem op een dak in de stad zijn. De resultaten van het onderzoek zullen bepalen hoe de uiteindelijke moestuin op het dak van De Punt in Gentbrugge er zal uitzien.

Om uit te maken wat het beste substraat is voor een dakmoestuin wordt gekeken naar het gewicht van de grond en de productiviteit, vruchten en eventuele ziektes bij planten. Vier lange teeltbakken zijn gevuld met vier verschillende substraten: de eerste en tweede teeltbak zijn gevuld met een heel mineraalrijk substraat met vulkanisch materiaal zoals lava- en puimsteen die gemakkelijk lucht en water in de bodem kunnen vasthouden; de derde en vierde teeltbak zijn gevuld met een meer organisch substraat, de ene met wat meer kokosgruis en turf dan de andere. Aan de tweede teeltbak is een mycorhizenpreparaat toegevoegd, een schimmel die zich vasthecht aan de wortels en zorgt voor een betere opname van stikstof en fosfor.

Alle teeltbakken hebben eerst een wortelwerende laag zodat er geen wortels in het dak dringen, vervolgens een beschermdoek en drainageplaat die het water afvoert en bij veel regenval stockeert zodat het bij droogte weer vocht kan afgeven, en tenslotte een heel fijne filterdoek die ervoor zorgt dat het substraat boven de drainageplaat blijft. Deze materialen werden geleverd door Canopy. Daarboven werd dan 10 kubieke meter substraat geplaatst, zo’n 20 cm diep. Voor de definitieve site dacht men de teelaarde 30 cm diep te maken, maar het lijkt er op dat 20 cm kan volstaan. Dat zou alles een pak lichter maken. Er wordt ook nog bekeken met welke compostsoort best wordt gewerkt. 

De vier teeltbakken hebben exact hetzelfde teeltplan zodat gemakkelijk kan worden vergeleken. Hier staan vooral groenten, zoals komkommer, courgette, tomaten, struikbonen, zilverui, sla, rode biet, wortels en pompoen, maar ook lavas en aardbeien. Alle plantjes zijn biologisch en komen van Het Landhuis in Melle of van Velt. Daarnaast is er ook nog een teeltbak voor kruiden, die in het voorjaar beschermd werd met een afdakje. De kruidenplantjes, zoals peterselie, basilicum, venkel, dragon, mierikswortel, koriander, pepermunt, saffraankrokus, oranje tagetes, honingverbena, komkommerkruid en muntchocolade komen van Kruidenkwekerij Claus in Kruishoutem en gedijen goed op het vierde substraat. Kruiden hebben meer stikstof nodig dus er wordt nog bekeken hoe vaak moet worden bijgemest op een zo natuurlijk mogelijke wijze. De kruiden zijn heerlijk in de dakschotels en worden al gebruikt in de kookworkshops van Roof Food. Op het dak van de Galveston groeide al bieslook in het wild, en er werd nog aardpeer en lavendel op de ‘dakweide’ geplant.

Alle data, zoals neerslag, temperatuur en groei, worden nauwkeurig bijgehouden en de bodemstalen worden geanalyseerd in het labo van Peltracom, leverancier van de substraten, dat advies geeft in verband met irrigatie en bemesting. Tuinieren op een dak in de stad betekent dat je met een ander ecosysteem te maken krijgt. Het terrein is een grote open vlakte en dus krijgen de plantjes meer wind te verduren. Het dak van de Galveston krijgt de hele dag zon, waardoor de plantjes meer kans hebben op uitdroging. ’s Nachts koelt het ook minder af dan in volle grond. Hortiplan werkt momenteel aan een irrigatiesysteem waarbij water gepompt wordt uit het reservoir van de oude textielfabriek. Met een timer kan er dan constant en gelijkmatig geïrrigeerd worden via buizen. Het grote voordeel van tuinieren op hoogte is dat sommige natuurlijke vijanden niet bij de planten geraken, zoals slakken en de preivlieg. Jammer genoeg krijgen de pompoenen wel last  van bladluizen. Deze worden op een biologische manier bestreden door larven van lieveheersbeestjes aan te brengen op de bladeren. Larven van lieveheersbeestjes verorberen luizen namelijk met veel plezier. Eenmaal voldoende gegeten ontpoppen ze tot zevenstippelige lieveheersbeestjes.  

Hopelijk mag Roof Food hier nog een tijdje blijven en deze daktuin bewerken naast de toekomstige tuin op het dak van De Punt. Die aanleg is gepland voor maart 2016. Op het 500 m² grote terrein zal plaats zijn voor meer groenten en experimenten, zoals het kweken van champignons, en voor kookeilandjes voor workshops.  

Vanaf september worden workshops en teambuildingactiviteiten georganseerd  op het dak van Gaston en in hun keuken. Raadpleeg  onze kalender voor meer informatie of neem contact op met reservaties@rooffood.be.  Ook kan je onze moestuin bewonderen tijdens een  bezoekje aan restaurant Gaston, open tijdens juli en augustus! 

_DSC0717
_DSC0571
_DSC0562 (2)
_DSC0691

Recente blog items


A3CC2F9F_42CC_40BD_9D7F_3D6EF7BF324E.jpeg

Unieke opportuniteit. Stel je kandidaat voor 1 oktober!
7209C64E_2446_4247_9AFD_F04FEEC72670.jpeg

Na zeven jaren vol mooie avonturen heb ik beslist om Roof Food stop te zetten.
7E912FCC_1DBC_4BA9_91F2_FC8BCE2914A4.jpg

Binnenkort extra moestuin ruimte! Word jij ook dakboer?