vrijdag 17 maart 2017

creatief met kool

Elk jaar moeten we erdoorheen, die barre weken waar moeder natuur even op congé is. Die tijdsspanne waar wij, seizoensgroentenstrijders wel heel erg creatief moeten worden. De lente is (met een verrekijker) in zicht.

De boer van een lokale zelfplukboerderij schrijft aan zijn klanten: ‘deze maand valt er niets te rapen, profiteer ervan om eens zonder schuldgevoel niet-seizoensgebonden te eten’.

Ik overdrijf natuurlijk, er zijn nog kolen en bieten en rapen en pompoen. En kolen...

Onze winterpostelein verklaarden we reeds 7-malig dood. Levenslust hebben we nog nooit van zo dichtbij mogen ervaren. Ook van de rucola die er nog steeds prontig bijstaat hadden we al meermaals afscheid genomen.

Trouw aan ons werk en vasthoudende aan ons motto: ‘nie pleuje’, ploeteren wij door, geen tomaten in onze potjes deze tijd van het jaar.

Voor de moedigen onder jullie enkele tips om ook in de winter wat zon binnen te happen:

  • Wintergroenten smaken warm en aards – precies wat het lijf nodig heeft. Het hoofd wil echter graag wat zon. Werk daarom je gerechten af met een zuurtje: een drupje citroen of een geutje azijn beduvelen je hoofd en doen denken aan zonniger tijden. Besprenkel je gerechten, vooral warme bereidingen, net voor het serveren anders gaat je azijn vliegen.
  • Verdrink je bloemkool niet in witte saus. Als je ze kort bakt of stoomt, beetgaar houdt en je serveert er een zoetzure saus bij, waan je je onmiddellijk in exotischer oorden.
  • Kaffir limoen blaadjes (te koop in de Aziatische supermarkt) werken merkwaardig goed bij de meeste wintergroenten. Razend lekker bij broccoli, bloemkool, zoete aardappel, ... Enkele blaadjes in de pan tijdens het bakken of in het kookvocht zijn genoeg.
  • Bekijk het positief: de wintermaanden behoeven verhullende kledij. Wintergroenten dan weer zijn met hun vaak hoge zetmeelgehalte perfect om chips van te maken. Ook een frietje van pompoen, aardpeer, zoete aardappel eet je toch met net iets minder gêne.
  • Dé truck met pompoen, rode biet, knolselder,... is om ze te poffen. Eens je deze hebt geprobeerd ga je nooit meer terug! Mik de volledige groenten ongeschild in een oven op 180 a 200 °C. Laat garen tot je met een mes makkelijk door de groente heen prikt. Hoe lang dat duurt is uiteraard afhankelijk van de grootte van je groente en zal variëren tussen een half uur en twee uur. Na een tijdje stromen geuren je keuken binnen die je nog nooit hebt geroken. Knolselder doet denken aan koffie en koekjes, rode biet stoot troostende zoetheid uit. De suikers in de groente zullen karameliseren. Het is absoluut normaal dat je groente er als een houtskooltje gaat uitzien – ook dat zal bijdragen tot de smaak. Eens afgekoeld komt de schil er zo af (een beetje zwart kan geen kwaad! Gooi al dat lekkers niet weg)
  • Zeste of nog beter: gremolata. Gremolata is een mengeling van look, peterselie en citroenzeste. Besprenkel je afgewerkte product met dit goedje en weg is de winter.
  • Hou bij het samenstellen van je maaltijd rekening met kleur. Felle kleuren verlichten de donkere dagen. Buit het oranje van de pompoen uit en flaneer die prachtige rode bieten.
  • Het sap van rode biet kan je ook gebruiken om triestig gekleurde groenten (zie een patat) in te koken. Wie wordt nu niet lyrisch van een gebatikte aardappel.
  • Tuur onderwijl af en toe es door je verrekijker richting lente.

Recente blog items


A3CC2F9F_42CC_40BD_9D7F_3D6EF7BF324E.jpeg

Unieke opportuniteit. Stel je kandidaat voor 1 oktober!
7209C64E_2446_4247_9AFD_F04FEEC72670.jpeg

Na zeven jaren vol mooie avonturen heb ik beslist om Roof Food stop te zetten.
7E912FCC_1DBC_4BA9_91F2_FC8BCE2914A4.jpg

Binnenkort extra moestuin ruimte! Word jij ook dakboer?