dinsdag 23 juni 2020

Over de tomaat - tips van Jonathan

We zitten in de perfecte periode om tomaten te planten. Maar hoe ga je daar precies mee aan de slag? Dakboer Jonathan legt het je uit, zodat jij binnenkort kan genieten van de lekkerste tomaten!

Welk ras wil ik kopen?

Tomaten zijn verdeeld in hoofdgroepen. Bijna alle rassen in onze dakshop zijn stamtomaten, die je verticaal moet geleiden en dieven. Ik leg straks uit wat dat precies betekent. Stamtomaten vergen wat arbeid, maar zijn ook de meest productieve rassen.

Wil je vroeg je tomaten kunnen oogsten? Ga dan voor tomaten met een vroege vruchtaanzet zoals de "Minigold" of "Kanaan".

Heb je je keuze gemaakt? Dan kunnen we naar het volgende puntje.

Ik heb mijn plantje afgehaald op jullie dak. Wat nu?

We geven de tomatenplantjes mee in P9-potjes. Dat betekent dat de potjes 9 op 9cm groot zijn, met een diepte van 10cm. Als je thuiskomt en nog niet meteen in je moestuin aan de slag gaat, zorg er dan zeker voor dat je tomatenplantje niet uitdroogt. Volledige uitdroging betekent een groeistop, wat je zeker moet vermijden. Geef ook niet te veel water, want dan wordt de plant lui en ontwikkelt het geen stevig wortelgestel meer.

Heb je deze week nog geen tijd om te moestuinieren, controleer dan om de twee dagen het gewicht van je potje. Zo voel je of er nog voldoende water is voor je jonge planten. Wacht niet te lang met het planten: zorg dat je plantje zeker geen bloemetjes krijgt in het potje.

Tijd om te planten!

We zijn nu half mei, en nu de ijsheiligen hun zegen hebben gegeven (met andere woorden: nu het niet langer kan vriezen) mogen de tomaten de volle grond in. Maak de grond waar je gaat planten los en verspreid wormenmest over het ganse oppervlak. De wortels van tomatenplanten groeien niet alleen in de diepte maar ook zijwaarts op zoek naar water en voeding.

Maak een gat van 20 op 20cm en 25cm diep. Vul het gat weer op met 50 % van de tuingrond die je hebt uitgeschept, en 50 % wormenmest en/of compost. Werk in laagjes en meng dan met je handen de laagjes om, zodat de grond goed gemengd is en de structuur optimaal is. Wie enkel compost gebruikt in het plantgat kan ook organische mestkorrels toevoegen, want in compost zit niet voldoende voeding.. Die korrels gooi je ook tussen de laagjes door in het grote plantgat.

O ja, als je de plant in een pot wil kweken, zorg dan dat die zeker een volume heeft van minstens 12 liter.

Zorg voor voldoende ondersteuning

Je zou tomaten over de grond kunnen laten kruipen, maar in ons klimaat, waar het heel vochtig is, doen we dat beter niet. Door het grote risico op schimmels, is het beter om de tomatenplanten te ondersteunen. Breng de steun al aan bij de uitplant, zo moet je de wortels van de planten later niet beschadigen.

Je kan werken met een tomatenspiraal, maar dan beperk je de groei van je plant tot de grootte van de spiraal. De plant raakt ook sneller beschadigd, en wordt daardoor gevoeliger voor ziekten. Sommige mensen gebruiken bamboestokken die ze naast de plant zetten. Ze houden dan de plant dicht tegen de bamboestok met een bindbuis.

Veruit de beste manier om tomaten te kweken is op touw. Maak boven je tomatenplant een constructie waar je een touw van kunt laten zakken. Op die manier worden je tomaten op een heel natuurlijke wijze ondersteund. Loop wekelijks langs je plant om te controleren of die genoeg steun krijgt, en pas aan indien nodig.

Waar zet ik de plant het best? En hoe verzorg ik die?

Plaats je tomaten zo veel mogelijk beschut of uit de regen (tegen een zuidmuur). Een natte zomer kan dodelijk zijn voor de tomatenplant die buiten staat. Eind juni moet je voor het eerst snoeien. Op die manier raakt er veel wind tussen de vruchten en bladeren. Het zorgt er ook voor dat de bladeren sneller drogen als ze nat zijn. Water op het blad moet je altijd vermijden.

Als er veel stikstof in de grond zit, zal de plant heel veel blad aanmaken. Te veel blad zal op termijn voor ziektes zorgen. Alle bladeren die de grond raken moeten gesnoeid worden, om rot te vermijden. De bladeren die een andere plant raken of binnendringen, mag je inkorten of snoeien. Ook bladeren die het glas, de folie of de muur raken, mag je inkorten of verwijderen. Snoei niet ineens te veel bladeren weg. Door het spreiden van het snoeien krijgt de plant minder stress.

Eind juli kun je de bladeren onder de gerijpte tomaten verwijderen. Die bladeren hebben nu geen functie meer en geven meer langs onder meer luchtcirculatie aan je plant. Let op bij zwart/paarse rassen dat de vruchten niet verbranden door rechtstreekse zonlicht.

En natuurlijk moet je ook letten op de dieven in de oksels van de plant.

Dieven in je oksels?

Ik had het in het begin van deze blog al over dieven. Dat zijn okselscheuten die zeer snel ontstaan in de oksels van de tomatenplant. Die moet je verwijderen, want ze gaan lopen met de voedingsstoffen die je plant nodig heeft.

Het is belangrijk om het goeie moment te kiezen om de dieven te verwijderen. Als ze te jong zijn, krijg je ze niet volledig los van de plant. Wacht je te lang, dan kan de dief al heel dik zijn en wordt die moeilijk te verwijderen. Als je de dieven op het juiste moment verwijdert, knappen ze mooi af. In dit filmpje kan je zien hoe ik dieven verwijder.

Controleer je volledige plant wekelijks op dieven, van onder naar boven. Let wel op: verwar de groeitop of bloemen niet met een dief. Het gebeurt wel vaker dat iemand per ongeluk de groeitop verwijdert. In dat geval kan je verder met de dief, die zich zal herpakken als de verlenging van de plant. Verwijder wel zeker geen bloemen: die worden de toekomstige tomaten.

In dit filmpje zie je de groeikop van zeer dichtbij, met een tros bloemen en een okselscheut. Let dus goed op, en verwijder zeker enkel de dief.

Een hapje en een drankje

Doordat we bij de uitplant voeding in het plantgat toegevoegd hebben, heeft je plantje er voldoende voor de eerste weken. Tot half juni moet je er dus nog geen toedienen.

Water geven is wel belangrijk bij de uitplant en als de temperaturen te hoog oplopen. In volle grond geef je best ook niet te veel water, want daardoor wordt de plant lui en ontwikkelt ze geen stevig wortelgestel meer. Laat de plant zelf zoeken naar water. Tomaten hebben een breed wortelgestel dat heel wijd kan uitlopen.

Als je in pot kweekt is water zeer belangrijk en hou je dat best goed in de gaten. De plant is geremd in wortelgroei en kan niet zelf op zoek naar water. In een pot zal je ook sneller voeding moeten toedienen.

Met deze tips krijg je super lekkere tomaten, welk ras je ook hebt gekozen. Laat ons weten hoe je plantje het stelt, door je beelden of verhalen te delen op sociale media en ons te taggen met de hashtag #mijnrooffoodroots. We kijken ernaar uit jouw oogst te zien!

Groetjes,
Jonathan

collectie tomaten
opbinden van tomaten
hoe verwijder ik dieven van tomaten
verschil tussen groeiknop dief en bloemen

Recente blog items


Jonathan_dakshop.jpg

Ontdek hier meer over hoe we het assortiment van de dakshop selecteren.
opening_6_mei.JPG

Niet zonder trots presenteren we onze dakshop, de nieuwe moestuinwinkel van ROOF FOOD.