maandag 2 november 2020

"De Punt is als een tweede thuis voor mij"

Toen Sabien in 2014 een geschikte locatie voor haar dakmoestuin Roof Food zocht, hoorde ze dat het bedrijvencentrum De Punt plannen had om een nieuw gebouw op te trekken. Na het eerste gesprek met de toenmalige directie wist ze dat ze aan het juiste adres was. En dat gold andersom ook! Huidig directeur Piet Lietaer heeft nog geen seconde spijt van die beslissing.

*

Bedrijvencentrum De Punt, aan de rand van Gent, is zoveel meer dan louter een verzameling kantoren, flexplekken en vergaderzalen. Het is een broedplaats voor ondernemers met ondernemersideeën. Daarbij geeft ze extra aandacht aan bedrijven die sociaal en duurzaam ondernemen. Dat doet ze door hen financiële ondersteuning en opleidingen in sociaal ondernemerschap aan te bieden. Twee zaken die ook Sabien met beide handen aangreep.

Piet Lietaer: “Van in het begin was er duidelijk een match tussen wat Sabien wou realiseren en wat wij als bedrijf willen uitstralen. We willen een groeiplatform zijn voor ondernemers die ideeën met impact hebben en leggen de klemtoon op sociaal en duurzaam ondernemen. Toen Sabien haar idee voor een dakmoestuin uit de doeken deed en sprak over de mogelijkheid om rondleidingen te organiseren en de buurt bij het bedrijvencentrum te betrekken, vermoedden we wel dat ROOF FOOD een meerwaarde kon zijn voor De Punt. We zagen dat Sabien sterk is in communicatie en hadden er vertrouwen in dat ze voor de nodige publiciteit kon zorgen, zowel voor ROOF FOOD als indirect ook voor ons. Op vraag van Sabien hebben we dan de plannen voor ons nieuwbouwproject aangepast en er een intensief dak van gemaakt.”

Piet: “Nu, vier jaar later, zijn onze vermoedens meer dan juist gebleken. ROOF FOOD is qua uitstraling het visitekaartje van De Punt geworden. Veel mensen hebben De Punt ontdekt dankzij de activiteiten van ROOF FOOD. Een bedrijventerrein klinkt heel saai, niemand heeft een beeld van wat we eigenlijk zijn. De dakmoestuin is voor ons een manier om ons groene, sociale karakter in de verf te zetten. Externe organisaties die hier anders nooit zouden komen, vonden nu wel de weg. ROOF FOOD verzorgde de catering op evenementen die hier plaatsvonden.
En omgekeerd: evenementen werden hier georganiseerd omdat ROOF FOOD hier aanwezig is.”

Sabien Windels: “De Punt is het coolste bedrijventerrein dat ik ken. Voor mij is dat hier een tweede thuis. Gisteren zat ik bijvoorbeeld beneden in de patio te werken. Anderhalf uur heb ik met passanten gebabbeld. Ik heb mijn werk niet kunnen afmaken, maar uiteindelijk zijn er wel drie goede ideeën uit voortgekomen. Ik sprak bijvoorbeeld met iemand van Groep INTRO, een sociale tewerkstellingsorganisatie die werkt aan een inclusieve arbeidsmarkt. Soms hebben hun koeriers minder werk, en dan zouden zij bijvoorbeeld onze planten water kunnen geven wanneer Jonathan en ik er niet zijn. Dat soort wisselwerkingen vind ik tof. Er is hier veel kruisbestuiving tussen de verschillende organisaties, wat niet altijd vanzelfsprekend is.”

Sabien: “Wat ik zo fijn vind aan De Punt is dat er hier op lange termijn wordt nagedacht. Dat is op alle vlakken voelbaar. We zitten regelmatig samen met De Punt om nieuwe ideeën of projecten af te toetsen. Alles is bespreekbaar. Onze goede vertrouwensband maakt het gemakkelijker om nieuwe projecten op poten te zetten, al worden er natuurlijk soms ook ideeën afgevoerd. De serre op het dak bijvoorbeeld. Na overleg bleek dat geen rendabel plan te zijn.”

Piet: “In al die jaren zijn er eigenlijk heel weinig conflicten geweest. Wel een paar discussiepunten, maar dat is logisch. We zitten hier zowel met sociale als klassieke ondernemingen. Die laatsten vragen zich soms wel eens af wat er toch allemaal gebeurt daar op dat dak (glimlacht). Maar eigenlijk heb ik ook uit die hoek alleen nog maar positieve commentaren gehoord.”

Sabien: “Een van de mensen die hun kantoor vlak aan de moestuin hebben, vertelde onlangs hoe rustgevend hij het vindt om Jonathan aan het werk te zien in de tuin. Die wil hier voor geen geld meer weg. Begrijpelijk hé, zonder ROOF FOOD zou hij gewoon op EPDM zitten staren. Op dat vlak is ROOF FOOD dus een win-win voor iedereen.”

*

Dit artikel maakt deel uit van een tiendelige reportage en is tot stand gekomen dankzij Vlaanderen Circulair en Happonomy.

Piet Lietaer, directeur van De Punt - stakeholder-9

Recente blog items


Sabien_als_student_2.jpg

Er waait een nieuwe wind door ROOF FOOD.
Sabien_rooffood_eerste_portretten_18.jpg

Sabien Windels – dakboerin – voelt zich als herboren vijf jaar na de start van ROOF FOOD.