dinsdag 26 januari 2021

De moestuin als ontmoetingsplek voor de buurt

Het advies luik van Roof Food groeit met de dag. Steeds meer bouwpromotoren, overheden en organisaties met plannen voor een stadslandbouwproject, kloppen aan bij Roof Food voor advies en ondersteuning. Een voorbeeld is de ontwikkeling van een moestuin op het binnenplein van de toekomstige wijk ‘De Nieuwe Dokken’ in Gent.

In het Gentse havengebied, tussen Dampoort en Muide, verrijst een nieuwe woonwijk. En wat voor één! ‘De Nieuwe Dokken’ wordt de eerste circulaire woonwijk van België met gesloten kringlopen voor water, afval en energie. Het consortium Schipperskaai Development won in 2013 de PPS-wedstrijd van de Stad Gent en neemt dit ambitieuze stadsontwikkelingsproject voor haar rekening.

Evidente keuze

Wendy Wambacq, projectmedewerker van De Nieuwe Dokken met een bijzondere persoonlijke interesse voor (stads-)landbouw: “De nieuwe buurt zal plaats bieden aan 400 huizen en appartementen, kantoren, een buurtwinkel, school, sporthal en een collectieve moestuin. Als projectontwikkelaar hadden we toen nog maar weinig ervaring met het aanleggen van moestuinen. Tijdens onze zoektocht naar een adviesbureau gespecialiseerd in urban farming, kwamen we al vrij snel bij Roof Food terecht. Nadat we zagen wat Sabien sinds haar opstart gerealiseerd had én het feit dat Roof Food verankerd is in Gent, was het voor ons een evidentie om met Roof Food in zee te gaan.”

Uitdagend project

Sabien: “Het eerste gesprek met de mensen van Schipperskaai Development (CAAAP en Van Roey Vastgoed) verliep heel spontaan. We zaten meteen op dezelfde golflengte en er was een grote wederzijdse welwillendheid om samen te werken. Samen hebben we verschillende pistes verkend om tot een moestuinconcept te komen dat perfect aansluit bij dit project. Want het is best wel een uitdagend project. Op het binnenplein van het gebouwencomplex het Noordveld, komt er een moestuin van 500 m². Dat is groot en niet groot tegelijk. Bovendien is de tuin niet alleen toegankelijk voor de 80-tal gezinnen die errond komen te wonen, ook voor andere buurtbewoners en passanten.”

Sociale duurzaamheid

Wendy: ”Dat klopt. Het project De Nieuwe Dokken staat volledig in het teken van duurzaamheid. Zo zal het energieverbruik er bijzonder laag liggen, wordt er 70% minder CO2 uitgestoten en zelfs afval krijgt er een nieuw leven. De Nieuwe Dokken wordt tevens een fossielvrije wijk. Ook het water wordt lokaal gerecupereerd en gezuiverd.. Los van alle innovatieve technieken die nodig zijn om een circulaire woonwijk te realiseren, willen we ook sterk inzetten op sociale duurzaamheid. En daar komt de moestuin in het spel. Met de moestuin willen we een informele ontmoetingsplek creëren om de sociale interactie tussen de buurtbewoners te versterken. We geloven dat samen tuinieren daar een geschikte activiteit voor is. De verse groenten en fruit die de bewoners zullen oogsten, zijn uiteraard ook mooi meegenomen.”

Dit artikel maakt deel uit van een tiendelige reportage en is tot stand gekomen dankzij Vlaanderen Circulair en Happonomy.

Sabien en Wendy-5
36639145-8841-46C5-A95C-2829C2F282EB

Recente blog items


A3CC2F9F_42CC_40BD_9D7F_3D6EF7BF324E.jpeg

Unieke opportuniteit. Stel je kandidaat voor 1 oktober!
7209C64E_2446_4247_9AFD_F04FEEC72670.jpeg

Na zeven jaren vol mooie avonturen heb ik beslist om Roof Food stop te zetten.
7E912FCC_1DBC_4BA9_91F2_FC8BCE2914A4.jpg

Binnenkort extra moestuin ruimte! Word jij ook dakboer?