wortelsoep met vanille en bieslookolie

DSC8696.JPG

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 el boter of olie
  • 1 ui
  • ½ kg wortels
  • 1 l bouillon
  • ¼ tl vanille extract of 1 leeg geschraapt vanillestokje
  • Snuifje cayennepeper
  • 100 ml wortelsap
  • 100 ml sherry
  • zout en peper naar smaak

Bieslookolie:

  • 20 g bieslook
  • 60 ml olijfolie

Bereiding

Smelt de boter of olie in een pot en bak daarin de gedurende ui zo’n 2a3 minuten tot ze zacht begint te worden.

Voeg de wortels en wat zout toe en laat 5 minuten garen tot de wortels zacht beginnen te worden. Zet nu het vuur hoger en voeg de sherry toe. Als de sherry bijna volledig is verdampt het vuur terug wat matiger zetten en de bouillon toevoegen. Laat de soep 20 a 30 minuten sudderen.

Nu mag de vanille, peper en zout en de cayennepeper erbij. Mix alles glad en werk af met een lepel yoghurt en een druppel bieslookolie

Hak de bieslook grof en mix glad met de olie. Haal door een fijne zeef of neteldoek. De olie kan je een week bewaren in de koelkast. Is lekker in vinaigrettes of over geroosterde groentjes.