RECEPTEN
Nieuwsgierig naar hoe je onze lekkere maaltijden zelf maakt?
Wekelijks vind je hier de keukengeheimen van Nine, onze kok.
Een ROOF FOOD maaltijd bestaat uit een drietal glazen potjes.
Elk potje is een gevarieerde bereiding op zich, waarvan we het recept graag met jullie delen.
Een filter op seizoenen zorgt ervoor dat je doorheen het jaar telkens
boordevol inspiratie aan de slag kan.
crème van rode biet
Ingrediënten
voor 4 peronen wild smeren:
- 2 medium rode biet
- 1 eiwit
- xeresazijn
- zonneboem- of arachideolie - ongeveer 200 ml
- zout
Bereiding
verwarm de oven tot 190 graden. Vlij er twee medium rode bieten in en laat ze garen tot je ze met een mes makkelijk kan doorprikken (dit kan al snel een uur duren). De schil moet volledig zwartgeblakerd zijn, dat zal je crème een ‘smoky’ smaakje geven.
Laat de bieten even afkoelen zodat je zonder gillen de bieten van hun jasje kan ontdoen. het leeuwendeel van de schil zal reeds loslaten bij verwoed aaien, voor de hardnekkige stukjes kan je een mesje bovenhalen.
Mik de bieten in een blender en draai tot een gladde crème. Nu mag er één eiwit bij en een flinke scheut xeresazijn. Mix opnieuw door en giet er vervolgens de olie in een straaltje bij (zoals je mayonaise maakt). Gebruik smaakloze olie zoals zonnebloem of arachide, olijfolie is voor deze bereiding te bitter van smaak. Reken op ongeveer 200 ml olie, hoeveel je precies nodig hebt is uiteraard afhankelijk van de grootte van de bieten. Kruid af met zout en PROEF! Kruid bij met peper, zout en azijn tot de crème allerlekkerst is.
Deze crème blijft in de koelkast minstens een week goed. Je kan de bieten ook vervangen door bijvoorbeeld butternut. Eens iets anders ende even lekker.
Eens iets anders tzatziki

Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 250 g griekse yoghurt
- ½ komkommer, grof geraspt
- 1 teentje look, geperst
- ½ citroen, geperst
- 1 augurk, in mini blokjes
- ½ bussel verse munt, fijngesneden (dille of peterselie kan ook)
- ¼ rode biet, fijn geraspt (optioneel, zal de spread mooi roze kleuren)
- Peper en zout naar smaak
- 1 el olijfolie
Bereiding
Meng alle ingrediënten samen. Kan onmiddellijk gesmuld worden.
Na een dagje in de koelkast zal de tzatziki iets vloeibaarder zijn (o.a. de komkommer geeft wat vocht af), de smaken zullen wel wat meer samengesmolten zijn. Ook heerlijk met wat versnipperde radijsjes.
Altijd lekker en telkens een beetje anders.
Ook lekker bij:
filosigaren met honingaubergine
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 2 aubergines
- Olijfolie of kokosvet
- 3 el vloeibare honing
- ½ tl curcuma
- ½ tl raz-el-hanout
- ½ tl cayenne
- ½ tl gemalen koriander
- ½ tl gemalen komijn
- Snuifje peper en zout
- 4-8 vellen filodeeg
- evt. 2 el gesmolten boter
Bereiding
Schil de aubergine en snijd ze overlangs in 4 plakken.
Snijd nu elke plak in de breedte in fijne staafjes. Smelt wat kokosvet of olijfolie in de pan en doe daarin de aubergine met de kruiden. Laat de aubergine kleuren en voeg na een paar minuten eventueel wat extra vetstof toe.
Bak op een medium tot hoog vuur verder tot ze gaar zijn (dit kan wel even duren) , meng met de honing en laat afkoelen.
De ene filo is de andere niet, als hij flinterdun is leg je er twee op elkaar met een laagje olie of boter ertussen.
Snijd driehoeken uit het deeg, leg ze met de punt naar je toe en bestrijk met wat vet. Leg een opgehoopte soeplepel in het midden en bedek eerst met het puntje dat naar je toe ligt. Plooi nu verder toe alsof je een pakje maakt. En wederom.. smeren maar met dat vet.
Bak zo’n 20 min of tot ze mooi krokant zijn op 180 graden.
Serveer als aperitiefhapje, bij een slaatje, als tussendoortje…
krokante polentakoekjes

Ingrediënten
Voor 4 personen:
•2 kopjes bouillon
•1 teentje look, geperst
•1/2 kop instant polenta
• 1/4 kop Parmezaan, geraspt
•1 el boter
•Peper en zout
•1 pijpui, in fijne ringetjes
•Handjevol gehakte kruiden naar smaak (peterselie, koriander, munt,…)
Bereiding
Breng de bouillon aan de kook met de look. Voeg beetje per beetje de polenta toe terwijl je (nogal driftig) blijft roeren met een klopper. Als de polenta ploft is hij klaar.
Haal van het vuur en meng met de rest van de ingrediënten.
Bedek een platte schotel met plasticfolie en stort daarin de polenta uit. Smeer ze met een spatel open zodat ze overal even dik is. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Haal uw koek opnieuw tevoorschijn en snijd ze in de gewenste vorm. Nu kan je ze insmeren met olijfolie en krokant laten worden in de oven (zo’n 10 min op 180 graden) of op de grill, ze lekker krokant bakken in een pannetje met wat boter of je kan ze zelfs frituren. Serveer met uw favoriete sausje.
mosterdgel
Ingrediënten
- 500 ml groentebouillon
- 75g mosterd
- 8g agar agar
- Zout naar smaak
Bereiding
Dit is een toppertje om mee uit te pakken! Draai de gel in rolletjes en versier er je salade mee, snijd ze in slierten en strooi over al wat je kan bedenken of leg ze op uw boterham en herdoop je creatie als veganistische kaas.
Nog topper is dat al dit indrukwekkends in een wip klaar is!
Mix alle ingrediënten en laat even opkoken zodat de agar agar weet dat het tijd is om in actie te schieten (lees even na op de verpakking – die geeft meestal zo’n 2 minuten aan).
Verwarm een plaat of ovenschaal even voor.
Stort in een flinterdun laagje uit, daar je plaat warm is zal het net iets langer duren voor de gel begint te stollen. Draai de plaat wat rond (zoals je met pannekoekenbeslag in een hete pan doet), zodat de gel mooi egaal verdeeld wordt. Het is goed mogelijk dat je meerdere platen nodig hebt of hoofdbrekend rekenwerk moet uitvoeren om het recept te halveren.
De mosterdsmaak zal sterker worden als de gel een dagje ouder wordt.
En sla aan het smeren, draperen en imponeren!
paprika - rode linzenspread met feta en munt

Ingrediënten
Voor een paar dagen lekker smeren:
- 100 g gekookte rode linzen
- 1 geroosterde paprika
- Feta
- 1 teentje look, geperst of fijngehakt
- ½ bos gehakte munt
- 1 el Olijfolie
- Peper en zout, naar believen en smaak – pas op: de feta is al zout. Proef voor je strooit.
- Evt. wat gehakte amandelen
Bereiding
spoel de linzen grondig en zet ze daarna op het vuur in ruim water. Doe er evt. een stokje kombu bij (gedroogde zeewier die de linzen makkelijker verteerbaar maakt en tegelijk als bouillon dient – magic stuff).
Rooster ondertussen de paprika onder de grill of in het vuur en stop ze daarna in een afsluitbaar potje of plastic zak. Als je ze op die manier laat afkoelen dan komt de pel makkelijker los.
Pel de paprika en giet de linzen af (verwijder de kombu). Mik in een mengkom en verkruimel daarover de feta.
Als je een blender hebt dan heb je chance en mag je alle werkwoorden in de receptlijst negeren, zo niet heb je wat hakwerk voor de boeg.
Goed mengen tot een smeerbare brij en wild smeren.
